Activiteiten & Opleiding

Marja Thijssen,

Keramiek en beelden

  Marja aan het werk

Sinds 1985 houd ik me professioneel bezig met beeldhouwen en keramiek. In de loop der tijd heb ik me als kunstenaar toegelegd op het vervaardigen van ruimtelijke abstracte objecten.     Ze ontstonden als mijn vertaling van de landschappen en de natuur die ik zag op mijn reizen.

Na 2005 ben ik mij gaan specialiseren in het werken met papierklei. Papierklei maakt het vormen van grote en lichte keramiek mogelijk. In 2006 heb ik dit materiaal voor het eerst toegepast in 5 grote op staken geplaatste " hoofden" van P.C.Hoofdt bij het project "Tijd Slijt", een thematentoonstelling bij het Muiderslot in Muiden.
 

Mijn  reizen naar Peru en Venezuela, de kennismaking met de overweldigende natuur en de oude Moche en Incacultuur hebben me geinspireerd tot een nieuw project: "Vogelkoppen".
Met hun bizarre vormen en exotische kleuren zijn ze een logisch vervolg op Hoofdt's hoofden, maar dan benaderd vanuit een totaal andere invalshoek. De plaatsing op staken benadrukt  hun lichtheid en laat ze als het ware zweven.

In 2010 gebruikte ik papierporselein voor het vervaardigen van "papierobjecten"  zoals proppen, gevouwen en gescheurde vellen.
Deze techniek bracht me in 2011 naar " textielobjecten" met een  linnentextuur. Het witte porselein werd daarbij met gekleurd porselein gecombineerd. 

 

 

Inmiddels zijn mijn Vreemde Vogels "geland". De meest recente exemplaren duiken op uit het gras. Groot genoeg om op te vallen in een park, een tuin of in de natuur.

 

 

 

werkstuk porseleinklei

Kleinere Vreemde Vogels voer ik uit in de raku techniek.
Momenteel maak ik beestachtige figuren van donkere klei.

Verder houd ik me bezig met beeldhouwen in steen en het zelf gieten van mijn bronzen beelden.
Alleen in klein formaat.

Als kunstenaar verzorg ik ook workshops Beeldhouwen, Keramiek, Boetseren, Rakustook, Mozaiek, Bronsgieten en Zilverkleien. Ik werk aan Community Art projecten in buurten.  Bij een van mijn projecten mozaiekte ik met basisschoolleerlingen uit de Bouwmeesterbuurt in Almere stoeptegels en vormde zo een kunstroute die de vier elementen verbeeldt.

In het kader van Community Art in Stedenwijk Noord in Almere, heb ik de eerste mozaïekbank onthuld in oktober 2010. Een bank op het Assenplein in Surinaamse sfeer. Hierna volgden nog twee banken in 2014  voor het Leeuwardenplein.

Ik exposeer mijn werk vanaf 1986 in galeries en openbare gebouwen. Zie daarvoor het overzicht van de exposities.
Ik organiseer regelmatig exposities in o.a de Almeerse bibliotheken voor de stichting de 4 elementen en het KunstKwartier Almere Haven.

Mijn werk is aangekocht door Provincies en particulieren in binnen - en buitenland. Er is werk in stock bij verschillende galeries. Ik werk ook in opdracht. Een bekend voorbeeld hiervan is de INK Bedrijvenprijs tot 2009 en "Licht op het gedicht" voor denieuwebibliotheek in Almere in 2010. 

Opleiding

• Leraren opleiding van de Gerrit Rietveld Academie, MO A Handenarbeid, 1980

• Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming, MO B Handenarbeid - Keramiek en Beeldhouwen, 1985.

 

Kennisoverdracht als passie

Van 1988  tot augustus 2013 was ik werkzaam als docente
Keramiek en Beeldhouwen bij het CKV en later de Kunstlinie te Almere.

Na de opheffing van de Kunstlinie in 2013 ben ik per september onbezoldigd kunstenaar adviseur geworden bij de Stichting de 4 Elementen, opgericht samen met een aantal zeer actieve cursisten. De stichting stelt zich ten doel om de oud-cursisten beeldhouwen en keramiek van de voormalige Kunstlinie en alle anderen die dezelfde kunstzinnige belangstelling delen, te voorzien van een werkruimte waar ze in groepsverband hun passie verder vorm en inhoud kunnen geven.

Op 13 september 2013 is de nieuwe werkruimte geopend en na 5 jaar, in juni 2018, ga ik hier ook mijn docentencarriere afsluiten.