De 4 elementen van start

Klei

Als 16 jarige kwam ik voor het eerst in contact met klei tijdens een excursie bij de nonnen in Helmond. Zij hadden daar een pottenbakkersatelier. Ik maakte er mijn eerste duimpotje en mocht ook de kleur van het glazuur kiezen. Trots op mijn bakje haalde ik het na enkele weken op en ik heb het altijd als een kostbaar kleinood bewaard.

Mijn keuze om iets te gaan doen met mijn handen was toen gemaakt. Na de lerarenopleiding handenarbeid wilde ik door naar de academie. Het werd de Lutmastraat, de lerarenopleiding van de Rietveld Academie. Hier heb ik in 1985 mijn 1e graads, M.O.B. Handenarbeid behaald. Met als specialisatie Keramiek en Beeldhouwen. Beide vakken boeien me nog steeds.

 

Begeleid door Hans de Jong, mijn docent Keramiek tot 1980, ontdekte ik de echte liefde voor het vak en hoe prettig het voelt als je iets“eigens “ kunt uitdrukken via de vorm en het glazuur. Raku stoken, in een winderige Noord-Hollandse polder, was een van zijn aantrekkelijkste lessen. Van mijn docente Keramiek tot 1985, Adriana Baarspul, leerde ik veel over steengoedglazuren, het volharden in een unieke vorm en het begin van het draaien op een pottenbakkersschijf.

Na de academietijd ben ik nog enkele jaren in de leer geweest bij de pottenbakkerij van Ina Bakker in Holysloot. Een geweldige tijd. Ik heb daar andere stookwijzen geleerd zoals het bouwen en stoken van een houtoven en het opzetten van een primitieve stook. Zo dicht mogelijk bij de natuur blijven is een eigenschap die ik overhield aan deze periode. Dit leidde ook tot het werken met asglazuren, waarvoor ik zelfs bij een Bourgondische boer as van de zwarte bessenstruiken ging verzamelen. Het raku stoken is uiteindelijk de favoriete stooktechniek geworden voor mijn objecten.

Brons

 

Ik heb de techniek van het bronsgieten aanvankelijk geleerd met de hulp van mijn "leermeester", de bronsgieter Jan Treffers.

De laatste jaren giet ik samen met een enthousiaste groep in kleine oplage en in klein formaat. Zie voor een videoverslag

de volgende link

Filmimpressie van het bronsgieten

;feature=youtu.be

bronsgieten met de groep

 

Steen

 

Witte Kalkzandsteen

Ik geef de voorkeur aan steen die weerstand biedt. Niet te zacht zoals speksteen, maar ook niet te hard zoals graniet.

De vele soorten marmer en kalksteen geven me de beste uitdrukkingsmogelijkheden.

  

Kunstprojecten

Naast het geven van Keramiek- en Beeldhouwcursussen neem ik deel aan of coordineer kunstprojecten Onderstaand wat voorbeelden.

 

Community Art

In de molenwijk wordt gewerkt aan de wieken, een mozaiekproject voor en door de bewoners. De 4 Elementen kunstroute van gemozaïekte stoeptegels in de Bouwmeesterbuurt in Almere Buiten heb ik in 2009 afgerond. In 2010 is op 8 oktober de eerste gemozaiekte bank, in Surinaamse sfeer, onthult met wethouder Berdien Steunenberg. Een fantastisch project gerealiseerd met de buurtbewoners van Stedenwijk Noord.